WoW Warlords of Draenor CE

Warlordsd of Draenor is alweer de 5de uitbreiding van de meest succesvolle MMORPG ooit World of Warcraft. Na een dipje in populariteit tijdens de vorige expansie Mists of Pandaria, is WoW terug als nooit tevoeren. De verwachtingen waren hoog gespannen voor deze nieuwe uitbreiding en ik kan wel zeggen dat Blizzard er iets moois van gemaakt heeft. Zoals gewoonlijk gaat ook bij deze expansie de levelcap omhoog, ditmaal naar 100. Mensen die de franchise goed kennen weten dat Draenor de oorspronkelijke planeet is waar de orcs vandaan komen. Het is vanuit Draenor dat de Orcs Azeroth hebben bestormd doorheen de Dark Portal onder invloed van het “fell blood” en met behulp van de Burning Legion. In deze uitbreiding koos Blizzard om een alternatieve realiteit van Draenor te tonen waarin de Orcs nog niet bevangen werden door de Burning Legion. Om dit te bewerkstelligen zijn ze met een verhaallijn afgekomen waarbij Garrosh Hellscream met de hulp van een onbekende entiteit terug in de tijd keert naar het Draenor van welleer met de bedoeling om zijn voorvaderen te behoeden om het bloed te drinken van Mannoroth, wat uiteindelijk zou resulteren in de corruptie van de Orcs. In plaats van een leven onder de slavernij van de Burning Legion hoopt hij de verschillende Orcclans te verenigen om door de Dark Portal Azeroth aan te vallen voor eigen doeleinden, want laten we niet soft worden, Orcs hebben het op Azeroth gemunt met of zonder de Burning Legion. Voor diegenen onder jullie die nu reeds zich afvragen waar dit verhaal heen gaat, vrees niet, de lore van Warcraft is zo complex en absurd uitgebreid doorheen games, boeken, comics en andere transmedia dat zelfs de meeste veteranen regelmatig het in Keulen horen donderen.

Warlords of Draenor 01

Maar laat dit vooral de pret niet drukken die je kan hebben met het spelen van deze laatste uitbreiding. Warlords of Draenor biedt je wederom een goede hoeveelheid quests, vijanden en nieuw territorium om te ontdekken. Terwijl je hiermee bezig bent zal je personnage verder groeien tot level 100 en krachtig genoeg zijn om de zogenaamde endgame content aan te kunnen zoals raids en dungeons. De formule blijft na meer dan 10 jaar nog steeds onveranderd maar krijgt een vers likje verf door nieuwe gameplay mechanics hier en daar. Niets wereldschokkends, gewoon net genoeg om het leuk te houden. World of Warcraft is voor vele gamers het equivalent van een comfortabele zondagse sweater waarvan je vrouw zegt dat je hem dit weg te gooien maar dat je maar niet kan wegdoen. Blizzard voegde een reeks ingame cinematics toe alsook heel wat voice acting voor de (gewoonlijk stille) NPC’s van de vorige episodes. Ze slaagden er in om een vrij goed verhaal te brengen dat meer persoonlijk dan ooit aanvoelt wat niet makkelijk is in een game waarbij miljoenen spelers hetzelfde verhaal doormaken. Je personnage is in deze uitbreiding werkelijk de reddende engel voor Draenor en Azeroth in tegenstelling tot de vorige uitbreidingen waarbij je één van de zovele helden was. Je zal tesamen met mythische figuren als Durotan en Thrall vechten. Blizzard maakt hiervoor gebruik van instanced quests die de speler even in een persoonlijke versie van het spel droppen zodat meer vrijheid mogelijk is met betrekking tot het verhaal. Op zo’n ogenblikken verdwijn je tijdelijk voor de andere spelers in dezelfde regio van de wereld zonder dat je dit zelf echt doorhebt en vecht je epische battles uit waarna je zonder het te beseffen gewoon terug in de publieke omgeving terecht komt. Deze instanced quests zijn uiteraard niet nieuw, ze bestaan reeds sinds de Lich King uitbreiding als ik me niet vergis, maar Blizzard is er zo handig in geworden dat het voor de speler heel moeilijk wordt om door te hebben wanneer je in en uit zo’n instanced versie stapt.

Warlords of Draenor 02

Een andere nieuwigheid zijn de (tevens instanced) garrisons. Nadat je op Draenor toekomt wordt je vrij snel aangemoedigd om je basiskamp op te zetten. Dit basiskamp zal gaandeweg evolueren in een werkelijk oorlogskamp met allerlei faciliteiten die je zullen helpen in de game. Je krijgt de mogelijkheid om gebouwen te plaatsen naar wens en elk gebouw zal je bepaalde voordelen bijbrengen gaande van bepaalde proffession related hulp zoals het vervaardigen van items tot het verzamelen van grondstoffen in je eigen tuintje en mijn. Je kan deze gebouwen vervolgens upgraden en ze werkers toewijzen zodat de productie geoptimaliseerd kan worden. Uiteindelijk wordt de garrison zowat je dagelijks incentive om even aan te loggen op het spel, een beetje hetzelfde principe als veel free2play games op mobiles. Elke dag kan je inloggen om na te gaan welke ressources nu weer klaar staan om te verzamelen, ertsen mijnen, planten plukken, beetje vissen hier en daar, nagaan of de producerende gebouwen leuke items hebben gemaakt en dan weer de productie klaarzetten voor de dag erna. Nog even langs je warchief gaan om je followers uit te sturen op avontuur om gold en items terug te brengen. Je kan deze followers trouwens ook weer gaan upgraden met allerhande gear. Al deze zaken zijn timer related en om de zoveel uur kan je ze dus herhalen. Gevolg is dat je drang voelt om regelmatig terug in te loggen.

Warlords of Draenor 03

In tegenstelling tot Mists of Pandaria waar ook ik een serieuze dip heb ervaren met World of Warcraft voelt deze expansie wederom fun aan. Toch wel een prestatie als je weet dat ik WoW al 10 jaar speel.

Uitgespeeld 13/12/2014

Samengevat
Level 100 behaald
Item Level 630 behaald en nog steeds gaande
Garrisson maxxed out

Foto’s van de game:

Warlords of Draenor 07 Warlords of Draenor 08 Warlords of Draenor 09 Warlords of Draenor 10 Warlords of Draenor 11 Warlords of Draenor 12 Warlords of Draenor 13

Comments are closed.