South Park: The Stick of Truth

Voordat ik deze game speelde kende ik uiteraard wel al South Park, het is echter belangrijk om te weten dat ik geen echte fan van de serie ben. Ik kan smakelijk lachen om een grap hier en daar als ik de tekenfilm toevallig bij het zappen tegenkwam maar de rudimentaire tekenstijl en de soms veel te platte humor hielden met steeds tegen om deze tekenfilm voor volwassenen meer aandacht te schenken. Echter bij de Steam summersales van dit jaar zag ik het spel zodanig afgeprijsd staan (minder dan 10 EUR) dat ik toch begon te twijfelen. Ik herrinnerde me dat de game lovende reviews gekregen heeft en samen met de hernieuwde aandacht voor de franchise wegens de release van de opvolger drukte ik uiteindelijk toch op de “buy” knop. Nu, wat maanden later, heb ik de kans gevonden om me door de 16 uren gameplay te slaan die deze game telt. Eerst en vooral dien ik eerlijk toe te geven dat The Stick of Truth me aardig verrast heeft. De platte soms ronduit obscene humor is nog steeds aanwezig, een punt waar ik op zich niet echt aanstoot aan neem, echter zit deze game ook doorspekt met referenties naar role playing games, fantasyfilms en andere hedendaagse media iconen. Vooral met deze refenties kon ik vaak smakelijk lachen. Maar laten we beginnen bij het begin. South Park The Stick of Truth is opgebouwd als één heel lange aflevering van de tekenfilm. Je kruipt in de huid van “the new kid aka Douchebag zoals Cartman hem snel gaat noemen” die op een mooie winterdag verhuist naar South Park. Vrij snel ga je de straat op om vrienden te maken en kom je middenin een oorlog terecht tussen de “humans” geleid door de magiër Cartman en de Elven geleid door Kyle. Deze bonte troep vecht hun fantasy vete uit over heel het South Park stadje wat je als speler alle vrijheid geeft om naar hartelust het stadje te gaan verkennen.

south-park-the-stick-of-truth-00

Naargelang het verhaal vordert worden de plotwendingen altijd maar absurder. Je komt uiteindelijk Nazi koeien, dwergen, aliens, methverslaafden, foetussen, een familie sprekende (en zingende) drollen tegen en dat is nog maar een kleine greep uit de toch wel bizarre verbeelding van de makers van het spel. Naargelang ik verder kwam in het spel begon ik de personnages ook beter te kennen en kon ik de humor ook beter smaken. Het gaat soms echter erg ver en ik vermoed dan ook dat dit zeker geen game is voor kinderhanden. Homosexualiteit, joden, “rosharigen”, gehandicapten, nazi’s, abortus, niet is te heilig om grappen en grollen over te maken. Als je weet dat je een volledig level spendeert in de anus van een homoseksuele slaaf om een nucleaire bom te gaan onschadelijk maken dan weet je dat dit spel geen gene kent. Wat ik niet verwacht had, doch kon vermoeden aangezien er zo veel goede reviews bestonden van dit spel, was dat de gameplay zo goed in mekaar zit. Het spel is opgebouwd als een standaard RPG met Turn by Turn combat. Je hebt heel wat vrijheid om verschillende missie’s te tackelen in de volgorde dat je zelf verkiest en je kan je personnage geheel aanpassen aan je eigen manier van spelen. Regelmatig worden er nieuwe systemen geïntroduceerd waardoor de gameplay vers blijft aanvoelen ook na een tiental uren.

south-park-the-stick-of-truth-07

Kortom, ik dien mijn mening te herzien over de vuilgebekte bengels van South Park. Niets is heilig voor de makers van deze franchise maar ze springen er dan ook heel creatief mee om. Ik was regelmatig verrast door sommige knipogen naar andere franchises en/of media op een manier dat ik nog niet in andere games ben tegengekomen. Kent het spel veel diepgang? Ja …. maar dan niet op de manier die je verwacht :p

Uitgespeeld op 01/10/2016

18 van de 50 Achievements behaald
You have joined the KKK.
You completed your first day in South Park.
You defeated the Grand Wizard Cartman in battle.
You befriended the Goths, like everyone else playing this game.
You flung a turd of your own creation at an enemy.
You knocked out 3 or more enemies with a single fart outside of battle.
You successfully blocked every enemy attack in a single (non-tutorial) battle.
You farted on 10 enemies in the world that were knocked out.
You collected 5 Chinpokomon.
You collected 15 Chinpokomon.
You befriended your father.
You made friends with half of South Park.
You sold 300 junk items.
You defeated Princess Kenny and recovered the Stick of Truth.
Over the course of the game, you’ve scored 100 perfect attacks.
Over the course of the game, you’ve blocked 100 attacks.
You’ve unlocked all of the upgrades for a New Kid ability.
You’ve spent $500.

Meer foto’s van de game:

south-park-the-stick-of-truth-01 south-park-the-stick-of-truth-02 south-park-the-stick-of-truth-03 south-park-the-stick-of-truth-04 south-park-the-stick-of-truth-05 south-park-the-stick-of-truth-06

Comments are closed.