Puzzle Agent

Vandaag de dag is de Developer Telltale games vooral gekend voor de vele avonturengames die ze uitbrengen zoals The Walking Dead, Batman, Game of Thrones enzoverder. Echter bestaat deze Californische studio reeds heel wat langer. Sinds 2004 zijn ze al bezig met het maken van games. Ook Puzzle Agent hebben ze op hun conto staan. In 2010 brachten ze deze game uit voor PC en Smartphones en toen heb ik het spel gekocht vanwege de gelijkenis met een andere spelserie dat ik best leuk vind: Professor Layton. Het principe is dan ook sterk gelijkend, je ziet meteen waar de makers van Puzzle Agent de mosterd zijn gaan halen. Gooi wat Layton in de mixer samen met invloeden van Lynch, Kubrick, de Coen broers en je bekomt dit spel waarin Agent Tethers van de Puzzle Research Division van de FBI dient op onderzoek uit te trekken naar het kleine besneeuwde dorpje Scoggins. Er is immers iets aan de hand in de lokale gommenfabriek. Een ontploffing heeft zich daar voorgedaan en sindsdien is het hoofd van de fabriek vermist. Raar verhaal dus. De tekenstijl van Puzzle Agent is naar de hand van Graham Annable, een gerenommeerd artiest die notabene nog voor Lucas Arts gewerkt heeft. De hele game straalt hierdoor een niet te versmaden charme uit. De handgetekende personnages, de decors, alles is opgebouwd uit een aantal ruwe potloodlijnen.

puzzle-agent-00

Het verhaal op zich is best leuk en absurd bij momenten. Je ziet dat er heel wat invloeden uit Fargo en Twin Peaks gehaald zijn met daar bovenop wat eigen inbreng. Ik kan niet verder ingaan op het verhaal zonder te spoilen dus ik zal me ook weerhouden om dat te doen. De zoektocht van Tethers is doorspekt met mysterieuze plotwendingen en rare situaties/conversaties. Er is duidelijk aandacht geschonken aan de background. Echter moet ik wel toegeven dat de game ietwat kort aanvoelt, na een uurtje of 4 zit je er wel door. Gedurende het avontuur word je regelmatig geconfronteerd met puzzels zoals ook gebruikelijk in de Layton games. Deze puzzels zijn niet steeds van een even hoog niveau. Sommige zijn stevige krakers, andere zijn dan weer te eenvoudig. Al bij al hebben we het hier over 33 puzzels waarvan er een paar meerdere versies van dezelfde puzzel zijn. Zo krijg je onderstaande trajectpuzzel bijvoorbeeld in 3 verschillende vormen voorgeschoteld. Telkens leuk om opnieuw uit te vogelen maar niet echt verrassend meer. Andere puzzels zijn dan weer veel complexer en origineel waardoor je echt wel voldoening voelt als je ze zelf opgelost krijgt. Het dient tevens gezegd te zijn dat sommige puzzels een gebrekkige, soms zelfs onduidelijke beschrijving meekrijgen waardoor het nogal verwarrend kan zijn om uit te vogelen wat er nu juist van je verwacht wordt.

puzzle-agent-01

Al bij al is Puzzle Agent een vermakelijk spel om de tijd te doden s’avonds in de zetel met de Ipad in de hand. De sfeer is super, het verhaal is best interessant, verwacht alleen niet te veel van de levensduur. Je hebt het spel na een paar uurtjes uit. Ik heb trouwens Puzzle Agent 2 ook nog staan dat een rechtstreeks vervolg is op het verhaal van deze game. Benieuwd of ze daarin de minpuntjes weten weg te werken.

Uitgespeeld op 28 september 2016
33 van de 33 Puzzels opgelost

Meer foto’s van het spel:
puzzle-agent-02 puzzle-agent-03 puzzle-agent-04

Comments are closed.