Midtown Madness 3

Als je een gamer nu aanspreekt over de Zweedse ontwikkelaar Dice, dan zal Midtown Madness 3 waarschijnlijk de laatste game zijn die ter sprake komt. Voordat Dice het grote succes kende met de Battlefield serie hadden ze reeds een paar racing games ontwikkeld. Tussen deze titels zaten wat mij betreft twee pareltjes die ze uitgebracht hebben op de eerste Xbox: Rallysport Challenge 2 en Midtown Madness 3. Dice heeft trouwens de Midtown franchise overgenomen van een andere ontwikkelaar. Midtown 1 en 2 waren beide games die hoofdzakelijk in opdracht van Microsoft werden gemaakt door Angel Studios om de kracht van PC (Windows) gaming aan het publiek aan te tonen. Angel Studio’s werd enige tijd later Rockstar San Diego. Yup, inderdaad, dezelfde studio die Red Dead Redemption heeft gemaakt. Voordat ze echter bij Rockstar gingen stonden ze bekend voor open world racing games. Microsoft vroeg hen om Midtown Madness 1 te maken. De game combineerde het realisme van een werkelijke stad zoals Chicago met een heel arcade gameplay waarin je een boel uitdagingen voorgeschoteld kreeg gaande van simpele races tot meer exotische dingen als een capture the flag modus. De game kreeg heel wat bijval en een jaar later brachten ze alweer Midtown Madness 2 uit met ditmaal twee steden: Londen en San Francisco. Rond die tijd was Angel Studio’s druk in de weer met het ontwikkelen van heel wat open wereld racing games. In sneltempo brachten ze Smuggler’s Run 1 en 2 uit alsook de eerste Midnight Club. Het duurde niet lang totdat Take Two Interactive hen overkocht en hun naam wijzigde naar Rockstar San Diego. Microsoft bracht in die periode hun eerste gameconsole uit, de Xbox, en zocht ook voor dit toestel een flagship racing game om de kracht van hun console aan te tonen. Ze speelden de Midtown franchise door aan Dice en vroegen hen om de game te ontwikkelen. Dice bracht uiteindelijk Midtown Madness uit in Juni 2003. Het spel biedt twee nieuwe stedelijke omgevingen: Parijs en Washington D.C.

Midtown Madness 3 01

Deze steden waarin je naar hartelust kan rondracen zijn redelijk omvangrijk voor een game uitgebracht in 2003. Midtown Madness 3 was mijn eerste open world racing game die me toeliet om online te gamen tegen andere spelers. We stonden toen nog aan het begin van de console multiplayer mogelijkheden en ik herrinner me dat deze game de eerste grote multiplayer ervaring voor mij was op console. Online gaan door een rudimentaire versie van Xbox Live dat toen nog in zijn kinderschoenen stond, de headset gebruiken voor de eerste keer en gewoon wat rondhossen samen met andere tegenstanders online was een fantastische ervaring. De game biedt je ook een singleplayer modus maar het plezier dat je daar aan kan beleven is slechts een fractie van de werkelijke Hymn of Joy dat de online ervaring was.

De hoofdmodus in single player heet “work undercover” en bied je een absurd scenario waarin je bizarre uitdagingen dient aan te gaan die soms plezant zijn, soms frustrerend zoals pizza leveringen, taxi missies of zelfs het besturen van een beveiligd voertuig terwijl politie en andere gekken op je inbeuken. In de Parijs sectie van deze modus krijg je vaak te maken met je nemesis Mathilda. Man, man, man wat kan die griet op je zenuwen gaan werken. Ze kweelt continu oneliners en provocaties in haar engels met een grotesk frans accent naar je hoofd. Washington is meer van hetzelfde in een andere omgeving. In plaats van loony Mathilda krijg je hier te maken met haar Amerikaans nichtje Angelina, niet veel beter. Buiten deze hoofdmodus kan je kiezen uit een aantal modes zoals Cruise, Blitz en Checkpoint races. Cruise laat je toe om vrij de steden te gaan verkennen, ideaal om bepaalde shortcuts te ontdekken. Blitz strooit wat checkpoints rond op de map en vraagt je om binnen een bepaalde tijdslimiet zo snel mogelijk alle punten af te tikken. Checkpoint biedt dan weer een racemodus met checkpoints maar ditmaal tegen andere AI bestuurders in plaats van tegen een tijdslimiet te moeten racen.

Midtown Madness 3 00

Echter zoals ik reeds aangaf eerder in dit artikel is de singleplayer slechts een borrelhapje voordat je aan het hoofdgerecht begint. En dat hoofdgerecht is de multiplayer component. Racen tegen de computer kan nooit zo leuk worden als online gaan en de uitdaging aangaan met 7 echte tegenstanders. Online heb je ook een reeks modussen: cruise, checkpoint, capture the gold, tag, hunter en stayaway. Cruise en checkpoint zijn vrij eenvoudig qua opzet en kopieën van de single player modes. Meer plezier valt er te beleven in de volgende modes. Capture the gold is een capture the flag game waar het spel goud laat verschijnen ergens op de map. Zodra je dit goud ziet verschijnen op de radar is het aan jouw team om als een gek er heen te racen. Eenmaal het goud in je bezit, dien je het zo snel mogelijk in veiligheid te brengen met 7 andere gekken achter je aan die je willen bestelen. Plezant en chaotisch dus. Een andere leuke modus is “tag” waar een bepaalde speler de “tikker” is. De andere spelers dienen hem dus te ontwijken totdat de timer afloopt. Zodra de timer afloopt wordt de speler die de “tikker” is uit de game gegooid waarna een andere speler hem wordt. Zo gaat het door totdat er nog maar één speler overblijft. Hunter is persoonlijk mijn favoriete modus. 1 speler start de game als zijnde een politiewagen met als opdracht om de andere wagens aan te tikken. Zodra een wagen geraakt wordt verandert deze ook in een politiewagen. Zo gaat het spel door totdat er nog maar 1 wagen overblijft. Tenslotte heb je de stayaway modus waarbij een gouden konijn in de stad te vinden is. Opdracht is om dit diertje asap te pakken te krijgen en zo lang mogelijk vast te houden totdat de timer afloopt en je het spel wint. De collectie aan gamemodes is ideaal om plezier te beleven voor uren aan een stuk. Modtown Madness was dan ook mijn eerste favoriete multiplayer game op consoles en een topgame om mijn Xbox Live account mee op te starten.

Uitgespeeld in 2003

Achievements behaald
Completed Singleplayer Undercover campaign in paris
Completed Singleplayer Undercover campaign in Washington
Played for 20+ hours online

Foto’s van de game:

Midtown Madness 3 00 Midtown Madness 3 01 Midtown Madness 3 02 Midtown Madness 3 03 Midtown Madness 3 04 Midtown Madness 3 05 Midtown Madness 3 06 Midtown Madness 3 07 Midtown Madness 3 08 Midtown Madness 3 09 Midtown Madness 3 10

Price chart

Comments are closed.