MGS Une oeuvre culte de Hideo Kojima

De Metal Gear saga is het spirituele liefdeskind van ontwikkelaar Hideo Kojima, een vrij controversiele gamefranchise. Elke gamer heeft waarschijnlijk wel één van de episodes gespeeld in zijn leven en zal er niet onverschillig bij gebleven zijn. Sommige spelers zien in MGS een franchise dat bulkt van de absurde cutscenes waardoor de gameplay op de achtergrond verdwijnt, fans zijn dan weer gek op de verhaallijn en kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Iedereen kan het echter wel eens zijn over twee punten: MGS bracht het stealthgenre tot leven en was één van de eerste games om openlijk te flirten met cinema. De eerste Metal Gear Solid werd uitgebracht op Playstation 1 en was een mijlpaal. Het propulseerde Hideo Kojima als één van de grote namen in de gamesbusiness. Tegen dat MGS2 op het punt stond om uit te komen verwachtte iedereen hemel en aarde van hem. Sinds de release van dat spel werd de player base zowat verdeeld tussen MGS lovers en haters, blijkbaar bestaat er niet echt een middle ground hiervoor. Elke sequel sindsdien zorgde voor de nodige polemiek door het toevoegen van rare verhaallijnen en/of bizarre keuzes voor gameplay.

MGS PixnLove 1

Dit franse boek van Console Syndrome Editions werd uitgebracht in 2012 en duikt in de Metal Gear franchise voor 193 pagina’s. De franse Publisher Pix’n Love is snel de go-to place aan het worden voor alle frans sprekende gamers die graag wat achtergrond krijgen met betrekking tot hun favoriete hobby. Ze brachten reeds een boel boeken uit gaande van bijbels die verschillende consoles in detail behandelen tot de historiek van sommige franchises. Ik volg deze uitgever nu reeds een tijdje en ken ze van verschillende gaming podcasts en ik kan je wel stellen dat deze boeken geen goedkope cash-in’s zijn. Er kruipt steevast heel wat research in hun werkjes.

MGS PixnLove 2

“MGS Une oeuvre culte de Hideo Kojima” brengt een boel informatie over de franchise van Hideo Kojima. Dit boek telt 193 bladzijden en bestaat uit enkel tekst, geen enkele afbeelding. Er valt dus een boel te lezen. Deze muur van tekst is opgebouwd uit 8 hoofdstukken. De eerste 2 hoofdstukken geven wat achtergrondsinformatie over Konami en Hideo Kojima. Het derde hoofdstuk legt de focus op de ontwikkeling van alle MGS games tot aan Peace Walker. Je vindt hiering geen details over het verhaal van deze games zelf maar meer omtrent de ontwikkeling van deze episodes. Het vierde hoofdstuk bestaat uit een 90tal pagina’s en gaat dan weer wel over de absurd gedetailleerde verhaallijn van de franchise. Dit is geen makkelijk stuk om te doorploeteren als je weet dat zelfs Kojima San soms een paar steken durfde te laten vallen met betrekking tot de correcte details. MGS behandeld een boel thema’s gaande van de Koude Oorlog, nucleaire afschrikking, de waarde van (artificieel) leven, cloning en DNA manipulatie, erfenis en zo kan ik nog wel even doorgaan. De franchise schetst een boeiende wereld met veel passie maar dit allemaal coherent neerpennen in een boek is echt wel absurd moeilijk. De auteurs Nicolas Coursier en Mehdi Kanafi doen hun stinkende best maar je dient toch nog geconcentreerd te blijven tijdens die vierde hoofdstuk om mee te blijven. Het vijfde hoofdstuk behandelt dan weer de evolutie in gameplay elementen doorheen de verschillende episodes. Hoofdstuk 6 bespreekt dan weer de sidegames zoals Metal Gear Acid, Metal Gear Arcade en zelfs Metal Gear Touch op IOS. Het zevende hoofdstuk is een oefening van de auteurs om de onderliggende thema’s van de saga te ontleden. Ze kijken naar de balans tussen gameplay en verhaal, het doorbreken van de vierde muur, cinematografie, Japanse invloeden, de kunst om de spelers te verrassen en nog een boel andere onderwerpen. Het laatste hoofdstuk tenslotte behandelt de muziek van MGS.

MGS Book 5

Indien je de franse taal machtig bent dan is dit boek een fantastisch stuk lectuur. Het werk van Kojima is uitgebreid en de thema’s en het verhaal zijn zo absurd gedetailleerd. Toch zijn de auteurs er in geslaagd om een degelijke analyse neer te pennen op een verstaanbare manier. Een aanrader indien je “mee” wilt zijn voordat je met MGS5 van start gaat!

Comments are closed.