Homido VR Headset

In afwachting van de levering van mijn Oculus Rift in juni kon ik het me niet laten om toch alvast deze goedkope oplossing aan te schaffen. Ik zag deze Homido VR Headset liggen in de lokale Vandenborre voor €69. Ik had mijn twijfels bij de kwaliteit van de VR ervaring via zo’n headset dus ik heb eerst wat reviews gelezen online voordat ik me het toestel heb aangeschaft. De Homido VR Headset is een alternatief voor Google Cardboard. Met andere woorden, deze headset bevat geen technologie en scherm, het is gewoon een geavanceerde bril die je in staat stelt om je smartphone er in te glijden. Kortom, jouw smartphone doet al het werk, dit apparaat zorgt er gewoon voor dat je het op een aangename manier kan beleven.

Homido 00

De doos bevat de headset met een paar kwaliteitslenzen en 3 opzetstukken voor mensen met een gewoon zicht of mensen die bijziend of verziend zijn. De headset laat je vlot toe om via 3 schakeltjes de lenzen bij te stellen voor een optimaal zicht. Eenmaal het masker op voelt het geheel comfortabel aan. Nu, uiteraard zal de kwaliteit van je ervaring dus sterk afhankelijk zijn van de specs van je smartphone. Deze Homido is voorzien voor smartphones met een scherm dat ergens rond de 5 inch ligt. Een tweede belangrijk punt voor een aangename ervaring is de resolutie van het scherm van je smartphone. Op dat vlak doet mijn Iphone 6 (niet plus) het slechter dan de Xperia Z5 van mijn vrouw. Hoe hoger de resolutie, hoe mooier je beeld zal zijn, op dat vlak lijken smartphones met een 4K resolutie momenteel overkill voor gewoon gebruik maar met dergelijke headset begrijp je meteen waarom ze interessant kunnen zijn. Mijn Iphone 6 heeft een resolutie van 1334×750, de Xperia Z5 van mijn vrouw heeft een resolutie van 1080 x 1920. Je zou kunnen denken dat dergelijke resoluties voldoende zouden moeten zijn maar dit is niet zo. Om VR te bieden wordt het scherm in twee helften opgesplitst, één helft voor elk oog. De resolutie wordt dus al zowiezo opgedeeld in twee waardoor je al quasi SD waarden overhoudt. Hou dan nog eens rekening met het feit dat je bijna met je neus op de pixels zit en je krijgt het effect van naar een slechte kwaliteits youtube filmpje te kijken op een gigantisch scherm. Is het dramatisch met mijn Iphone 6? Neen, je kan perfect nog een leuke ervaring hebben maar verwacht niet een volwaardige VR ervaring zoals de Oculus dit wel zal bieden. Een derde punt van belang is dan de combinatie tussen de schermlatentie en de gyroscoop die in de meeste smartphones zit. Hoe beter deze samenwerken, hoe beter je ervaring zal zijn. Kortom, als kennismaking is het leuk, maar hou rekening dat dit niet te vergelijken valt met de volwaardige VR ervaring.

Homido 01

Vermoedelijk zal ik hier op een later tijdstip wel nog wat VR applicaties bespreken, echter kan ik wel reeds mijn lievelingsapplicaties meedelen zowel voor IOS als voor Android. Op IOS zijn Jaunt VR en VRSE twee fantastische applicaties om VR filmpjes te ontdekken. Youtube biedt niet voldoende kwaliteit maar deze applicaties bieden wel hoge kwaliteitsfilmpjes die speciaal gemaakt zijn voor het medium. Verder heb je nog de reeks “attracties” van Fibrum zoals Rollercoaster en Crazy Swing die je in attracties plaatsen. Games heb ik nog niet echt uitgeprobeerd dus daar kan ik me niet over uitspreken. Op Android heb je de Google Cardboard applicatie die je reeds een leuke instap geeft alsook google streetview bied je de kans om in VR in steden te gaan rondlopen. Best leuk!

Comments are closed.