Her Story

Af en toe krijg je eens een spel voor je kiezen dat je uit je gamers routine haalt. Als je zoals ik al 30 jaar videogames speelt kweek je wel snel gewoontes. Je hebt alles wel al eens gespeeld en weet wel raad met de meeste gamegenres. Her Story is echter zo een UFO. Een review schrijven over deze game zonder het plot te verhullen is niet makkelijk maar ik wil er toch het ene en het andere over kwijt. Zodus, hierbij mijn bespreking, gegarandeerd spoilervrij! Her Story is een game ontwikkeld voor PC en IOS door Sam Barlow, een developer die voorheen ook reeds gewerkt heeft aan Siletn Hill Shattered Memories. Het spel stoelt aanzienlijk op FMV clipjes geacteerd door Viva Seifert met wie hij al samengewerkt heeft voor motion capturing in het verleden. Het opzet van dit spel is vrij uniek. Je krijgt toegang tot een oude gammele desktop van de politie waarop je een databank van gearchiveerde clipjes kan raadplegen. Deze database bevat interviews met een Britse vrouw die teruggaan tot 1994 met betrekking tot het verdwijnen van haar echtgenoot.

Her Story 00

Het spel is helemaal niet lineair en laat veel vrijheid aan de speler. Een paar readme documentjes op de desktop geven wat basis informatie hoe je met de databank kan omgaan en vanaf daar word je aan je lot overgelaten. Je kan doorheen de verschillende clips zoeken door gebruik te maken van sleutelwoorden. Het allereerste sleutelwoord staat alvast ingevuld in de zoekmachine en dat woord is “murder”. De resulterende vier clipjes leggen de basis voor het mysterie en vanaf daar kan je beginnen verder te zoeken om te weten te komen hoe alles in de haak zit. Hoe meer clipjes je doorploetert, hoe meer sleutelwoorden je zal neerpennen en langzamerhand zullen bepaalde zaken helderder worden. Het verhaal kan in het begin nogal warrig overkomen maar beetje bij beetje ontvouwt er zich een complex verhaal en begin je zaken te begrijpen.

Her Story 07

Deze FMV clipjes zijn nooit te lang (10-30 seconden voor de meeste onder hen) wat maakt dat je ze makkelijk een paar keer kan opnieuw bekijken om alle details goed te begrijpen zonder dat dit saai wordt. De developer heeft de nodige aandacht besteed aan de duurtijd hiervan zodat de interactiviteit hoog blijft gedurende je zoektocht. Je krijgt nooit de indruk dat je naar ellenlange tapes zit te kijken zonder dat je zelf input dient te geven. Te lange video’s en je verliest heel wat van de ervaring. Gedurende je zoektocht zal je ook de mogelijkheid krijgen om sommige clips te taggen met je eigen sleutelwoorden zodat je een beetje organisatie kan brengen in het mysterie. Je kan bovendien ook een historiek van voorbije, reeds opgezochte, clipjes consulteren. Tenslotte kan je ook een aantal clips naar een highlight sectie slepen om ze bij de hand te houden. Als je het spel begint te spelen ben je eerst even de weg kwijt maar vrij snel begin je woorden neer te pennen op papier en volg je de sporen om meer informatie vrij te spelen.

Her Story 06

Her Story is een verfrissende game dat opvallend goed gebruik maakt van de vaak verfoeide FMV clipjes. Daar waar bij veel games FMV gelijk staat aan een gebrek aan spelplezier weet de developer hier een waardige game af te leveren. Je zal snel geïntrigeerd geraken door het goed geschreven plot en eenmaal je de waarheid ontdekt hebt zal je hoogstwaarschijnlijk nog wat extra tijd steken in het doorzoeken van nieuwe clipjes om je theorie verder te staven of eenvoudigweg om na te gaan of de developer werkelijk aan alles gedacht heeft. Om je te helpen in je queeste tot het bekijken/vinden van alle clipjes die er zijn vind je op de desktop een exe bestandje die nagaat hoeveel clips van het totaal je reeds bekeken hebt.

Uitgespeeld 14/07/2015

5 van de 13 Achievements behaald
Sarah has logged off and crossed the road
Random Access
The wind and the rain
Rapunzel’s story
Fuck!

Foto’s van het spel:

Her Story 06 Her Story 07 Her Story 04 Her Story 05 Her Story 03 Her Story 01 Her Story 02 Her Story 00

Comments are closed.