Braid

Nu dat Jonathan Blow The Witness uitbrengt ben ik me eindelijk eens gaan bezighouden met het uitspelen van zijn vorige game. Braid kwam in 2008 uit voor Xbox Live en een jaartje later op PC en was mede verantwoordelijk voor het succes dat indiegames tegenwoordig kennen. Braid is dan ook een juweeltje van een spel. Op het eerste zicht lijkt het een platformer te zijn in de trend van Mario maar schijn bedriegt. Na een tiental minuutjes begrijp je snel dat deze game het vooral van zijn puzzels moet hebben. Het spel brengt dan ook een flinke uitdaging voor de doorwinterde speler. Het spel is heel verfrissend te noemen in die zin dat de puzzel elementen die Blow in zijn game stopt niet dezelfde afgezaagde puzzels zijn zoals je ze al honderd maal hebt voor je kiezen gekregen in andere games. Blow slaagt er in om behoorlijk originele concepten uit zijn hoed te toveren. Bovendien slaagt hij er nog eens in om deze concepten mooi te omkaderen binnen de storyline van Braid.

Braid 00

Zonder al te veel uit de doeken te doen kan je stellen dat Braid handelt over liefde en volwassen worden. Het hoofdpersonage worstelt met deze zaken en elk level gaat dan ook dieper in op deze facetten. De gameplay maakt hevig gebruik van de tijdsdimensie om zijn vraagstukken aan je voor te schotelen. In het ene level zal je jezelf kunnen verdubbelen door een kopie van je vroegere zelf door het level te laten lopen, andere level’s vervormen de tijd waardoor hij trager loopt en dan heb je nog levels waarbij de tijd meegaat met je personage. Ga je vooruit dan loopt de tijd mee met jou, ga je echter achteruit dan ga je ook terug in de tijd. Elk level (5 in het totaal) spitst zich bijgevolg toe op één van deze gameplay elementen. Wil je Braid degelijk uitspelen dan is het zaak om in elk level alle puzzelstukken te vinden. Deze helpen je om een duidelijker zicht te krijgen op het verhaal en bovendien unlocken ze de laatste wereld.

Braid 01

De game is behoorlijk pittig en ik dien toe te geven dat ik voor twee puzzels toch even ben moeten gaan spieken op internet nadat ik een paar uur verspeelde aan het zoeken van een oplossing. Een pareltje dat zeker de moeite loont om even door te nemen!

Uitgespeeld op 20/03/2016

11 van de 12 Achievements behaald:
Travel all the way across World 2.
Travel all the way across World 3.
Travel all the way across World 4.
Travel all the way across World 5.
Travel all the way across World 6.
Fit together all the world 2 puzzle pieces and align the puzzle in its frame.
Fit together all the world 3 puzzle pieces and align the puzzle in its frame.
Fit together all the world 4 puzzle pieces and align the puzzle in its frame.
Fit together all the world 5 puzzle pieces and align the puzzle in its frame.
Fit together all the world 6 puzzle pieces and align the puzzle in its frame.
Complete the game.

Comments are closed.